We willen graag gezonder leven. Dus willen we nieuwe gezondere gewoontes aanleren. Dat blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Maar wist je dat je al heel veel gezonde gewoontes hebt? Nieuwe gezonde gewoontes is moeilijk, maar er valt nog veel winst te behalen uit bestaande gewoontes.

Golden Behaviors

– Nudges for a Healthy Lifestyle –

Reading time: 7 minutes

Het was weer tijd om mijn Salesforce Certified Tableau CRM and Einstein Discovery Consultant Certificate te onderhouden. Het certificeringsproces bestaat uit het leren van kennis en vaardigheden over Tableau CRM[i] en Einstein Discovery[ii] en wordt afgesloten met het afleggen van een examen waarin mijn kennis en vaardigheden worden getest. Elk half jaar dien ik mijn certificaat bij te houden door enkele online modules te doorlopen.

Alhoewel ik Salesforce al 3 jaar niet meer gebruik, vind ik het zonde om mijn certificaat te laten verlopen. Jij denkt mogelijk dat ik het certificaat beter kan laten verlopen als ik het toch niet gebruik (en terecht!). Waarom ging ik tijdens de zomervakantie mijn certificaat dan toch onderhouden? Dit is waarschijnlijk te wijten aan het endowment effect: ik ken meer waarde toe aan het certificaat omdat ik het reeds bezit. Daardoor krijgt het meer waarde voor mij dan voor iemand die het niet bezit.

Het endowment effect uitgelegd

Studies die het endowment effect onderzoeken, maken vaak gebruik van koffiemokken, in navolging van het oorspronkelijke experiment van Daniel Kahneman, Jack Knetsch en Ricard Thaler. In dit klassieke experiment werd de helft van de groep aangewezen als verkopers. Ze kregen elk een koffiemok en werden gevraagd tegen welke prijs zij hun mok zouden willen verkopen. Voor elke prijs tussen 0 cent en 9,50 dollar (waarbij de prijs elke keer met 50 cent omhoog ging) gaven de verkopers aan of ze hun mok zouden willen houden of dat ze liever het geld hadden. De gemiddelde waarde waartegen de verkopers hun mok zouden willen verkopen was $5,78.

De andere helft van de groep werd aangewezen als kopers. Ze werden gevraagd tegen welke prijs zij zo’n zelfde koffiemok zouden willen kopen. Ook zij gaven voor elke prijs tussen 0 cent en 9,50 dollar aan of ze hiervoor een mok zouden willen kopen of dat ze liever het geld hadden. De gemiddelde waarde waarvoor de kopers een mok zouden willen kopen was slechts $2,21.

Dit verschil tussen kopers en verkopers is vreemd, want in essentie maken zij dezelfde keuze: voor elke prijs konden ze kiezen tussen de mok of het geld. Dus hoe konden de verkopers hun mokken zien als twee keer zo waardevol als wat de kopers bereid waren te betalen? Dit komt door de kracht van bezit. Mensen hebben de neiging om goederen die ze al in hun bezit hadden, te overschatten. Voor de verkopers was de koffiemok niet zomaar een gewoon voorwerp; het was iets dat al een deel van henzelf was geworden. Dit gevoel van eigendom had de waarde van de mok voor hen verhoogd.

De kopers daarentegen beoordeelden de mok op een meer objectieve manier, zonder de emotionele band die de verkopers ermee hadden ontwikkeld. Daarom waren ze bereid om er minder voor te betalen. Dit effect verklaard niet alleen waarom we het moeilijk vinden afscheid te nemen van onze materiële bezittingen, maar ook van onze immateriële verworvenheden.

Gezondere levensstijl bevorderen met endowment effect

Je kunt dit effect dus gebruiken om een gezondere levensstijl te bevorderen door één of meerdere strategieën te implementeren die mensen helpen hun bestaande verworvenheden (zoals gezondheidsgewoonten) te waarderen en te behouden:

Ten eerste positieve versterking. Herinner jezelf aan alle gezonde gewoonten die je al hebt. Iedereen heeft gezonde gewoonten, dus jij ook. Als je jezelf regelmatig herinnert wat je al hebt bereikt, dan zal dit je aanmoedigen om je inspanningen voort te zetten en hun gezondheid te blijven waarderen.

Ten tweede emotionele betrokkenheid. Creëer een emotionele band tussen jouzelf en jouw gezonde levensstijl door te reflecteren op hoe deze levensstijl jouw welzijn verbetert en je gelukkiger maakt.

Ten derde zelfbewustzijn. Een belangrijke strategie is dus door je meer bewust te worden van jouw gezonde gewoonten. Dit is noodzakelijk om je meer verbonden te voelen met gezonde gewoonten, waardoor je jezelf gaat zien als een gezond persoon.

Een gezondere levensstijl voor Sarah

Een vriendin van mij had altijd moeite om een consistente en gezonde levensstijl te behouden. Laten we haar Sarah noemen. Maar deze keer besloot ze dat het tijd was voor verandering. Ze begon haar huidige gezonde gewoontes meer te waarderen en daardoor kon ze deze beter volhouden.

Positieve versterking speelde een cruciale rol. Elke ochtend, nadat ze haar ochtendroutine had voltooid, stond Sarah voor de spiegel en keek ze bewonderend naar haar spiegelbeeld. Ze merkte op hoe haar huid straalde en hoe goed haar favoriete jeans pasten. Deze kleine dagelijkse momenten van zelfwaardering motiveerden haar om haar bestaande gezonde gewoonten voort te zetten en ook nieuwe gezonde gewoontes op te pakken.

Een ander belangrijk aspect van Sarah’s succes was haar emotionele betrokkenheid bij haar levensstijl. Ze dacht terug aan de tijd toen ze zich vermoeid en lusteloos voelde door. Door nu meer nadruk te leggen op haar huidige gezonde keuzes, genoot ze van het gevoel van welzijn en geluk dat ze niet eerder had ervaren. Dit emotionele verschil motiveerde haar om bestaande gewoontes vast te houden en ook nieuwe gewoontes op te pakken.

Sarah was ook begonnen met het bijhouden van een dagboek om haar zelfbewustzijn te vergroten. Ze noteerde wat ze at, hoeveel ze bewoog en hoe ze zich voelde na elke maaltijd of trainingssessie. Na een paar weken begon ze te zien welke positieve invloed haar huidige gewoonten eigenlijk hadden op haar gezondheid. Haar energieniveau was gestegen en ze sliep beter dan ooit tevoren zonder nieuwe gewoontes aan te leren. Het dagboek fungeerde als een dagelijkse herinnering aan haar gezonde gewoontes die ze al had.

Een gezondere levensstijl voor jou

Het endowment effect hielp Sarah om haar gezonde gewoonten te waarderen, te behouden en nieuwe gezonde gewoonten toe te voegen. Dit verhaal illustreert hoe positieve versterking, emotionele betrokkenheid en zelfbewustzijn ook jou kunnen helpen om gezonde gewoonten te waarderen, te behouden en uit te breiden voor een gezonde levensstijl.

Gezonde Gewoontes: Haal Meer Uit Wat Je Al Doet! Klik om te Tweeten

Niels Vink (1975) is auteur van het boek Golden Behaviors en een gedragsontwerper. Hij gebruikt inzichten uit de gedragswetenschappen om te verklaren waarom mensen vaak tegen hun eigen belangen in handelen. Als gedragsdeskundige onderzoekt hij hoe je je gedrag kunt sturen naar een gezonde levensstijl. Hij heeft een PhD in consumentengedrag van de Technische Universiteit Delft en is partner bij Behavioral Insight.

Wil jij ook gedragswetenschap toepassen binnen jouw organisatie? Stuur mij dan een berichtje.

Bron van afbeelding: Andrea Piacquadio via Pexels


ABONNEER JE OP ONS BLOG

Golden Behaviors Blog
Loading

[i] Tableau CRM is een platform voor business intelligence en data-analyse van Salesforce. Om een gecertificeerde Tableau CRM-consultant te worden, moest ik mijn kennis en expertise aantonen in het maken van datamodellen, het bouwen van dashboards en rapporten en het benutten van geavanceerde analysefuncties binnen Tableau CRM.

[ii] Einstein Discovery is de AI-gebaseerde analysetool van Salesforce die gebruikers helpt inzichten te ontdekken, datagestuurde voorspellingen te doen en besluitvormingsprocessen te automatiseren. Om de certificering te behalen, moest ik laten zien dat ik vaardig was in het gebruik van Einstein Discovery om gegevens te analyseren, voorspellende modellen te maken en deze inzichten te integreren in Salesforce-applicaties.


No responses yet

Geef een reactie